انواع ورق آلومینیوم
آلومینیوم یکی از پرکاربردترین فلزات در صنایع مختلف است؛ در حدود ۷۵ درصد از کاربردهای آلومینیوم، ورق آلومینیوم کاربرد اصلی دارد.
ورق آلومینیوم گسترهی بسیار زیادی دارد؛ از ضخامتهای بسیار پایین (در حد فویل) تا ضخامتهای بسیار بالا میتوان ورق آلومینیوم را تولید کرد.
ورق آلومینیوم به صورت کلی به دو شکل رولی (coil) و برگ (sheet یا plate) تولید و عرضه میشود که هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.
ورق آلومینیوم رول شده (Aluminium Coil)
معمولا ورقهایی بسیار نازک را به شکل رول شده تولید میکنند و خرید ورق نازک آلومینیوم به شکل کویل انجام میشود.
مزیت اصلی ورق رول شده؛ عدم محدودیت طولی است. معمولا این ورقها در طول بسیار زیادی تولید میشود و در مصارفی که نیاز به طولهای زیاد ورق آلومینیوم است؛ این نوع از ورق کاربرد مناسبی دارد.
عرض رولهای آلومینیوم معمولا بین ۵۰۰ تا ۲۳۰۰ میلیمتر است و نسبت به سفارش و کاربرد ورق آلومینیوم، این ابعاد قابل تغییر هستند.
مزیت مهم دیگری که این نوع از ورق دارد؛ آسانی حملونقل آن است. یکی از مشکلاتی که ما در حملونقل برگهای نازک آلومینیوم داریم؛ همین مشکل حملونقل آن است. برگهای نازک آلومینیوم بسیار حساس بوده و به راحتی خم و آسیبدیده میشوند. ولی در کویل آلومینیوم این مشکل تا حد زیادی کمتر است و به خصوص رولهایی که از سطح کویل دور هستند؛ سالم و بدون خط و خش باقی میمانند.
آلومینیوم گریدهای ۱۰۰۰، ۲۰۰۰، ۳۰۰۰ و ۵۰۰۰ قابلیت تولید به صورت کویل را دارند.
در بسیاری از مواقع رولهای آلومینیوم به صورت رنگی تولید میشوند که کاربردهای بسیاری دارند.

ورق آلومینیوم (برگ آلومینیوم) (aluminium sheet)
تولید ورقهای آلومینیوم ضخیم به روش رولی امکانپذیر نیست و زمانی که ضخامت بالاتر میآید؛ تنها گزینهی موجود برای تولید و عرضه، ورق آلومینیوم در ابعاد مشخص طولی و عرضی است.
ورقهای آلومینیوم از ضخامت چند دهم میلیمتر تا چند صد میلیمتر قابل تولید هستند. این ورقها در ابعاد مختلفی نظیر ۱۰۰۰ در ۲۰۰۰ میلیمتر، ۱۵۰۰ در ۳۰۰۰ میلیمتر، ۲۰۰۰ در ۳۰۰۰ میلیمتر و… تولید میشوند.
تمام گریدهای آلومینیوم قابلیت تولید به شکل ورقهای آلومینیوم را دارند. معمولا ورقهای نازک را Aluminium Sheet و ورقهای ضخیمتر را Aluminium Plate میگویند.
ما در شرکت عصر صنعت اشراق، طیف وسیعی از ضخامت آلیاژهای مختلف آلومینیوم ایرانی، اروپایی و چینی را عرضه میکنیم.

ورقهای آلومینیوم، همیشه به همین شکل صاف و ساده تولید نمیشوند. ورقهای آلومینیوم از دیدگاههای مختلفی قابل دستهبندی هستند.
خارج از نوع آلیاژهای آلومینیوم که بارها در مورد انواع آن صحبت کردیم؛ میخواهیم ورقهای رایج آلومینیوم را از نظر ظاهر مورد بررسی قرار دهیم.
انواع ورق آلومینیوم از نظر ظاهر:
- ورق آلومینیوم ساده
- ورق آلومینیوم آجدار
- ورق آلومینیوم رنگی
- ورق کامپوزیتی
- ورق آلومینیوم فرمدار (مانند ورقهای کرکرهای و ذوزنقهای)
- ورق آلومینیوم امباس و لوزی
- ورق آلومینیوم پانچشده
- ورق آلومینیوم خشدار(قلممویی)
- و …
در ادامه تکتک این موارد که شاید نامشان برایتان آشنا نباشد را توضیح خواهیم داد.
ورق آلومینیوم ساده
در مورد این نوع از ورقها که بارها شنیدهایم و بارها از آنها استفاده کردهایم. این ورقها از آلیاژهای سری ۱۰۰۰ تا ۷۰۰۰ در ابعاد و ضخامتهای متنوع در انبار شرکت عصر صنعت اشراق موجود است.
ورقهای ساده، پرکاربردترین حالت ورقهای آلومینیوم هستند که در صنایع بستهبندی، خودروسازی، هوافضا و … کاربرد دارد.

ورق آلومینیوم آجدار
این نوع از ورق بسیار پرکاربرد است. ورق آجدار صرفا مختص به آلومینیوم نیست و فلزات دیگری از جمله استیل نیز به این شکل تولید و عرضه میشود.
اصلیترین دلیل تولید ورق آجدار آلومینیوم، افزایش میزان اصطکاک سطحی است. در حالت عادی، سطح آلومینیوم بسیار لغزنده است و این لغزندگی سطحی آلومینیوم، کاربرد آن را محدود میکند.
کاربرد اصلی ورق آجدار در کف پلههای فلزی، راهروهای فلزی و کف وسائل حملونقل است.
احتمالا تا به حال ورق آجدار را در کف پلههای فلزی پلهای هوایی و یا کف وسائل حملونقل عمومی مثل مترو و اتوبوس دیدهاید. این ورقها سبب افزایش سطح اصطکاک شده است و از سر خوردن افراد جلوگیری میکند.

ورق آلومینیوم رنگی
همانطور که در مقالات گذشته به آن اشاره کردیم؛ یکی از دلایل جذابیت آلومینیوم، خاصیت رنگپذیری آلومینیوم است.
سطح آلومینیوم پس از عملیات آندایزینگ، بسیار متخلل شده و آمادهی پذیرش رنگ بر روی سطح خودش است.
همین قابلیت آلومینیوم سبب شده است که این فلز را در رنگهای متنوع و زیبا، جهت مصارف مختلف تولید کنند.
ورقهای رنگی کاربرد زیادی در دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمانها دارند. از این ورقها در ساخت سقف شیروانی، بدنهی کانکس، سقف سالنهای ورزشی، نمای ساختمان، کابینتسازی و… استفاده میکنند.
با توجه به اینکه ورقهای آلومینیوم توسط رنگ پودری الکترواستاتیک کورهای، رنگی میشوند؛ لایهی رنگی سطحی بسیار پایدار خواهد بود. این ورقها مقاومت فوقالعادهای در برابر خوردگی از خود نشان میدهند.

ورقهای کامپوزیتی
این نوع از ورق همانطور که از اسمش مشخص است؛ پایهی آلومینیومی دارد و یک فلز یا مادهی پلیمری دیگر به آن اضافه میشود.
در مورد ورقهای کامپوزیتی پایه آلومینیوم به طور مفصل قبلا توضیح دادهایم که پیشنهاد میشود آن مقاله را نیز از دست ندهید.
ورق آلومینیوم فرمدار
این نوع از ورقهای آلومینیوم، کاربردهای مخصوص و نسبتا زیادی دارند که کمتر در مورد آنها نوشته شده است.
ورقهای فرمدار آلومینیوم که معمولا شکل سینوسیمانندی دارند در ضخامت و اشکال مختلفی تولید میشود.
ورق آلومینیوم کرکرهای
این نوع از ورق آلومینیوم معمولا سینوسی شکل بوده و فاصلهی گامهای آن معمولا ۵ یا ۳۲ میلیمتر است.
این ورقها را معمولا در ضخامتهای ۰٫۲ تا ۰٫۵ میلیمتر میتوان دید.
عرض این ورقها پیش از فرمدهی ۱ متر بوده که پس از فرمدهی کمتر میشوند. آلیاژهایی از آلومینیوم که شکلپذیری بالاتری دارند؛ قابل کرکرهای شدن هستند از جمله آلیاژهایی مانند: ۱۰۵۰، ۱۰۶۰، ۳۰۰۳، ۳۰۰۴، ۵۰۵۲ و … .

از این نوع ورق در پوششدهی عایقهای لولهای و برخی تجهیزات و مخازن استفاده میشود. کرکرهای شدن ورق، تأثیر زیادی بر روی آن دارد که در ادامه به این موارد میپردازیم.
ورق کرکرهای، در عین دارا بودن انعطافپذیری بالا، استحکام بالایی هم دارد. همچنین عمر ورقهای کرکرهای از ورقهای معمولی بیشتر است.
یکی از مشکلات ورقهای آلومینیوم که در برخی از مواقع، استفاده از آن را محدود میکند؛ قابلیت انعکاس نور آن است. ورقهای کرکرهای به علت داشتن الگوی منظم سطحی، نور خورشید را به اطراف منعکس میکند و نور را مستقیم بازتاب نمیدهد.
زمانی که از این ورقها به عنوان لایه عایق استفاده میکنند؛ ورقهای سینوسی آلومینیوم از سطح زیرین در برابر انواع آسیبهای فیزیکی، اشعه ماورابنفش و خوردگی حفاظت میکند.

ورق آلومینیوم ذوزنقهای
این ورق همانند ورق کرکرهای، از شکلدهی ورقهای شکلپذیر آلومینیوم ساخته میشود و یکی دیگر از ورقهای فرمدار و سینوسی آلومینیوم است.
ورقهای ذوزنقهای کاربردهای مخصوصی دارند ولی در کل شباهت زیادی به ورق کرکرهای دارند. دلیل نامگذاری این ورق، شکل ذوزنقه مانندی است که بین گامهای این ورق دیده میشود.

ورق آلومینیوم امباس و لوزی
این نوع از ورقهای آلومینیوم در واقع یکی از حالتهای ورقهای آجدار هستند اما به علت تفاوت ظاهری با ورق آجدار معمول، آن را جداگانه بیان کردیم.
مزیت اصلی این ورقها عدم لغزندگی و میزان انعکاس پایین نور است.


ورق آلومینیوم پانچ شده
این نوع از ورقها با پانچ کردن ورقهای نازک و ترد آلومینیوم، ایجاد میشوند. دلیل اینکه از ورقهای ترد استفاده میشود این است که به راحتی بریده شوند و سطح برش کشیدهای ایجاد نشود.
ورقهای پانچ شده کاربردهای متنوعی دارند و به نسبت کاربردهای آن شکل پانچ ایجاد شده در سطح متغیر است.
یکی از کاربردهای معمول این ورقها در ساخت قوطی کابل در ساختمانها و ساخت بدنهی کیسهای کامپیوتر است.


ورق آلومینیوم خشدار یا قلممویی (Aluminium Brashed)
این نوع از ورق در واقع همان ورق معمولی آلومینیوم است که سطح آن را خراش دادهاند. دلیل این کار علاوه بر بحث زیبایی ظاهری ورق، کاهش میزان انعکاس نور از سطح آلومینیوم است.
ورق خشدار آلومینیوم کاربردهای خاص و محدودی دارد که بیشتر آن در حوزه دکوراسیون است.

جمعبندی
ورقهای آلومینیوم، تنوع زیادی دارند که هر کدام از آنها برای کاربردهای خاصی تولید میشوند و هر کدام خصوصیات مختلفی دارند. ولی ورق آلومینیوم دو دستهبندی اصلی دارد یکی ورقهای آلومینیوم رول شده و دیگری برگ آلومینیوم که مفصل توضیح دادیم.
پاسخ بدهید